Отглеждането на крави

Кравата, в ежедневния език, се наричадомашно едър рогат добитък, независимо от полаженскиилимъжки, илипородата, обикновено от видабик. В конкретен случай, името се дава назрелите женскина няколко големибозайници, по-специалноговедата, лосовете, слоновете, морските лъвове и китовете.

Домашните крависа едни от най-разпространенитеживотнивфермитепо света, а френският език разполага с няколко думи, с които се описват тези животни на различни възрасти. Бебето на кравата се наричателе. Женското теле понякога се наричателе-юница, а мъжкото телетеле-бик.

Имате едър рогат добитък във фермата си и искате да им дадете специфични имена?Прочетете нашата статия и ще намерите 92 идеи за имена за вашите крави.

В тази статия ви предоставяме надеждна информация за тази порода домашни животни. Прочетете я, за да научите повече за това как да се грижите за крава.

Природознание

Мъжките и женските иматрогаи, въпреки че при много породи те са къси, могат да достигнат впечатляващи размери, като при кравите отТексасиАфрика. Някои породи са генетично без рога, а много други крави могат да бъдатобезроганизирани(т.е.почкитена рогата им се унищожават) в ранна възраст, за да се улесни транспортирането им и да се направи работата с тях по-безопасна. Кравите са известни с големите симлечни жлези(млечни жлези), нареченивимета, които иматчетири вимета(зърна).

Кравите са добре приспособени къмпаша(хранене стрева), с широка уста и зъби, специализирани за ядене натвърда растителност. Възрастните имат 32 зъба, но нямат горни резци и кучешки зъби, а вместо това иматвенци, които се използват за разкъсване на тревата.Кътниците имат лунообразни кръгли гребени.

Най-важното приспособление на кравите и другитепреживни животниестомахътим, който се характеризира счетири камерикатоферментационна вана. Вътре врумена, най-голямата камера на стомаха,бактериитеи другимикроорганизмиразграждатустойчивите растителни влакна (целулоза). За да улеснят този процес, кравите повръщат и дъвчат храната няколко пъти, преди тя да премине в останалата част отхраносмилателната системапрез другите камери на стомаха.

Този процес, наречен „преживяване“, позволява да се сортиратсмилаемите вещества(веществата, които се смилат) и да се абсорбиратхранителните вещества. Като отделят време да дъвчат храната си по-късно, кравите не се налага дадъвчатдобре, когато ядат. Това им позволява да поглъщат бързо големи количества трева, докато са в уязвимото положение с главата надолу, необходимо за пашата.

три крави

Физически характеристики на кравите

1. Тялото

Кравите обикновено саприземистии имат дълго иправоъгълнотяло. Говедата замесоса по-мускулести; говедатаза млякоимат по-изразена правоъгълна форма. Кравите се наричатгърбави; всякоекземплярима гърбица на раменете.

Открийте ползите от кравата за малките и големите в тази специална статия.

Главата е малка в сравнение с размера на тялото; тя има дълъг и прав муцуна. Тези животни имат силна шия ивисокиизпъкнали. Други физически характеристики варират в зависимост от породата, като положението на ушите или дължината на краката.

2. Тегло

<Теглото и размерът варират значително между породите домашни едър рогат добитък. Някои тежат над 3000 паунда. Женските от млечната породатежат между 1000 и 1100 паунда. Биците от породаташаролетежат от 2000 до над 2500 паунда, а кравите – от 1250 до над 2000 паунда.

На 2-годишна възраст сините биковебелгийски

3. Цвят

Цветът варира значително от порода до порода.Девонитеимат наситено червено-кафяв цвят.Холстейнитеимат характерния “отпечатък на крава“.Дъч Белтсса черни с отличителен бял пояс около корема.

Други породи имат вариации в цвета от един екземпляр към друг.Брахманските, например, варират от светло сиво до почти черно. Някои екземпляри са червеникави.

4. Зрение и слух

Кравите са видплячка. Очите им са разположени отстрани на главата, което им позволява да улавят движенията около тях. Те се нуждаят от повече време, за да се фокусират върху конкретни обекти.

Отличното им периферно зрение създава панорамен ефект отстрани. Слухът им е по-чувствителен към високите тонове, катомлечните породиповече отмесните породи.

5. Храносмилане

Травоядни, едрите рогати животни се хранят предимно с трева истебла. За да изтръгне трева или растение, едър рогат добитък увиваезика сиоколо растението и го отрязва с долните си зъби. Вместорезци, едър рогат добитък има “зъбни възглавнички, идеални за смилане на груба трева и другирастителни материали.

Кравата епреживно животно, което има четирикамерен стомах. Тези четири камери сарумен,ретикулумиабсолвент. Храната първо преминава през румен и ретикулум, където бактериите помагат за разграждането й до кал, вещество, което едрите рогати животни повръщат и дъвчат отново. След това храната преминава през абсолвента и навлиза в абала. Този процес на храносмилане може да отнеме от 70 до 100 часа.

Две крави

Как да се грижим за крава?

Първата стъпка, която трябва да направите, независимо дали купувате крава за нуждите на вашето семейство отмлякои млечни продуктиза вашето семейство, или купуватецяло стадоговеда за месо или млечни крави, е да се уверите, че разполагате с финансовите средства, за да се впуснете в това приключение.

Една крава струва много скъпо, ако се вземат предвид храненето, настаняването, водатаи ветеринарните разходи. Преди да се впуснете в това начинание, уверете се, че доходите ви са достатъчни и че сте заделили достатъчно средства, за да финансирате проекта си.

Следващата стъпка е да подготвите помещенията си. Дори и да отглеждате само една млечна крава, трябва да й осигурите сигурно и здраво подслон с лесна за почистване и неплъзгаща се подова настилка.

Научете се да рисувате лесно крава, като следвате стъпките в тази статия от блога, подготвена от нашия магазин.

Като се погрижите вашите съоръжения да са безопасни, чисти, удобни и приветливи, ще помогнете на вашиядобитъкда остане спокоен, което е много важно, защото улеснява работата с него, подобрява качеството на млякото и месото и гарантира безопасността.

Ще ви е необходима иограда, за да отделяте животните за ветеринарни грижи и други необходими манипулации. Открито и защитено пасище е друго важно допълнение, което предлага защита от слънцето и е добро място за хранене на няколко крави.

Доволни животни, отглеждани в безопасна и чиста среда, са много по-малко склонни да се разболяват или да претърпят инциденти, които могат да доведат до проблеми слежащи крави. Лежаща крава е крава, която не е в състояние да се изправи сама.

Има много причини, поради които това може да се случи, и голяма част от тях могат да бъдат предотвратени, като поддържате имота си в добро състояние. Една от многото причини може да бъдеподуване, което може да бъде лекувано с помощта на няколко метода, включителнобикарбонатотсода, например.

Здраве и хранене на кравите

Преди да допуснете крава на вашата земя, трябва да се уверите, че разполагате с добър източник на висококачествена храна, фуражи силоз. Силозът е подобен насено, произвежда се от различни зелени и листни растения.

Той се нарязва и се съхранява чрезферментацияиподкисляване. Силозът се приготвя специално запреживни животни(т.е. овце, кози и едър рогат добитък).

Трябва също да сте сигурни, че разполагате с подходящо и безопасно място за съхранение на фуража, сеното, силиоса, добавки и други консумативи. Никога не давайте на добитъка си фураж или храна, която е развалена, мухлясала или ръждясала. Консумацията на храна с лошо качество може да разболее добитъка ви или просто да го накара да откаже да се храни.

Ако искате да получите повече идеи за кравите, ви каним да прочетете тази статия в блога.

Едрите животни могат да спрат да се хранят по редица причини, включително лошо качество на храната, недостатъчно хранене иболест. Освен да осигурите достатъчно количество висококачествена храна за кравата или добитъка си, трябва да се погрижите да установите добри работни отношения с вашияместен ветеринарен лекари вашияагрономичен консултант.

Тези двама професионалисти са незаменими, за да ви помогнат да идентифициратездравословните проблемина вашия добитък и да ви позволят да останете на прав път по отношение наваксинацията.

Крави в природата

Как да храним кравите?

Говедата сапреживни животни, което означава, че имат четири стомаха. Важно е да се хранят правилно, за да се поддържа добър баланс на полезните бактерии в червата, което улеснявапроцеса на храносмиланев няколко етапа.

Когато става въпрос за нови говеда, е важно да се знае какво са яли и да им се дава същатахрана, поне през първите седмици. Всяка промяна в храненето трябва да се извършва много постепенно през първите 7 до 10 дни.

Резката промяна в храненето може да наруши баланса на полезните чревни бактерии и да доведе до нежелани промени вpHна храносмилателните сокове на кравите.

Може да се изненадате от количеството храна, което говедата могат да консумират. Говедата, отглеждани запроизводство на месоили мляко, трябва да консумират ежедневно около 3% от общото си телесно тегло под формата на храна.

Освен това, те трябва да имат постоянен достъп до фураж или силаж, за да поддържат храносмилателната си система заета. Това позволява тя да функционира правилно. Освен това, едрия рогат добитък, който няма какво дахапва, става неспокоен, което вреди на общото му здраве, както и на качеството и количеството на млякото или месото, което произвежда.

Може да се наложи да използвате допълнителни храни, богати накалориипо време на суша или когато кравите ви са бременни или кърмят телета. Ето няколко добри избора:

  • Памучно семено брашно
  • Соево брашно
  • Ечемик
  • Пшеница
  • Водорасли
  • Овес
  • Царевица

Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар иагроном, за да изберете подходящитевитаминииминерали, които да добавите към храната на животните си, за да постигнете най-добри резултати. Винаги е добре да имате на разположение блок с минерали и блок с бяла сол. Най-добре е да ги поставите на закрито, за да не бъдат унищожени и изразходвани от дъжда.

Доене на крава

Одомашняване и икономическо производство

Кравите са домашни животникопитни(копитни бозайници) и се срещат навсякъде, където има хора. Световният брой на кравите се оценява на близо 1 милиард животни през 2016 г., като Индия, Бразилия иКитайимат най-големите популации (заедно отглеждат около една трета от всички крави).

Кравите са били опитомени за първи път преди 8000 до 10 000 години от аурох, див вид едър рогат добитък, който някога е обитавал Евразия. Дивият аурох е изчезнал в началото на 1600 г. в резултат на прекомерния лов и загубата на местообитания поради разширяването наземеделиетодомашните стада). Днес съществуват две широко признати породи крави: зебуот Азияот Изтокаили Зантуи безглавите крави отЗападна Европа,въпреки че двете форми могат лесно да се кръстосат. Генетични проучвания са показали, че и двете форми произлизат от бизона, но са резултат от независими процеси на опитомяване.

Кравите първоначално са били опитомени като „универсални“ животни, използвани като животни завпрега, но и за млякото и месото им. Регионалната специализация е довела до образуването на редица разновидности или породи, приспособени към различниклиматични условияили селекционирани, за да подчертаятважни характеристики, катопроизводството на мляко или месо. Кравите се използват от човека по много други начини, включително като източник накожазадрехии други продукти и, макар и да е спорно, като участници в спортни събития (например, бикоборство, яздене на бикове и родео). Кравите могат да служат и като мярка за богатство и дори се почитат като свещени животни в някои религии (вижте свещеността на кравата). Исторически,европейцитеотСеверса строили жилищата си до или над краварниците, създавайки по този начин „хамбари“, отоплявани от телесната топлина на кравите.

Всичкибозайниципроизвеждат мляко, за да хранят малките си, но млечните крави, като известната краваHolstein-Friesian, са специално отгледани, за да произвеждат много големи количества мляко. Тъй като само женските произвеждат мляко, те са много по-многобройни вмлечната промишленост.Млечните биковечесто са големи, силни и агресивни и са по-трудни за отглеждане. Ето защо в съвременнитемлечни фермиповечето осеменявания се извършват чрез изкуствено осеменяване, а биците живеят само в няколко специализирани съоръжения. Различнипороди кравиза мляко са селекционирани за специфични млечни характеристики, например за максимизиране на добивът или за получаване на желаното ниво намасленоств млякото. Кравето мляко е важен компонент на много хранителни продукти; освен за директна консумация като напитка, то се използва за производството на широка гама от продукти, включително масло, кисело мляко, сирене и сладолед.

Не пропускайте офертите на нашия малък магазин за колекцията от крави.

Типичнатазападнамлечна крава обикновено се дои два пъти дневно и произвежда средно 30 литра мляко на ден; обаче реалното количество зависи от възрастта и породата на кравата. Повечето съвременни дояния не се извършват на ръка, а с машини.

Кравите обикновено раждат първото сителе, когато са на малко под две години, обикновено раждат едно теле, въпреки че понякога се раждатблизнаци, а всяка крава може дародидесет или повече телета. Въпреки че кравите могат да живеят 20 или повече години, възрастните млечни крави често се изваждат от търговските стада и се използват за месо, когато млечната им продуктивност започне да намалява.

Месото отвъзрастни крависе нарича „говеждо“, а месото от телета (обикновено заклани на възраст три месеца) се нарича „телешко“.Месодайните говеда, като обичайните породиХерефордиАбердин-Ангус, се отглеждат за производство намускулна маса, а не за мляко, и често са много по-едри от млечните крави. Породите месодайни говеда имат различни характеристики по отношение нарастеж, съдържание на мазнини в месото, устойчивост на болести и способност да понасят суша. Освенмускулното месо, различни органи на кравата, включително черния дроб, бъбреците, сърцето, мозъка и различни жлези, също се консумират от човека. В сравнение с млечните крави, месодайните крави обикновено се отглеждат в по-малко интензивни системи, тъй като не се обработват ежедневно за доене.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *