Пчелите и медът

Домашната пчелае най-удивителнотосъзданиев света нанасекомите. Тялото на пчелата еделикатно, животът й е кратък ивраговете й са многобройни. Въпреки това, тезинеблагоприятни условиясе пренебрегват, докато пчелата ежедневно изпълнява своятазадачада събиранектарипрашец, който носи в кошера, за да могат бъдещитепоколения пчели да процъфтяват. Пчелата е готова дори да умре, за да защитикошера.

Въпреки че през цялата история хората иживотнитеса ограбвали кошерите, за да опитатмед, пчелата е оцеляла и се е адаптирала къмклиматични условияи условия, много различни от тези, в които пчелите са били регистрирани за първи път. В тази статия ще разберете как пчелите произвеждат мед и как човекът е разкрил технитетайни.

Пчели, които влизат в кошера си

Защо пчелите произвеждат мед?

Пчелите саумниипрактични. Презпролеттаилятото, пчелитеработничкиса заети с събирането на нектар и прашец, за да направятзапасиот мед зазимата. Пчелите не биха оцелели извън кошера през студените зимни месеци. Източниците нахранасъщо са много редки през зимата.

Неоспорим почитател на пчелите? Открийте нашатаколекция от предмети и идеи за подаръци, свързани с пчелите

Медоносните пчели произвеждат колкото се може повече мед през топлите месеци, за да могат да изхранват колонията през „мъртвия сезон“. Медът се използва захраненена младите. Новите пчели се хранят с нектар и прашец, за да бъдат силни и готови за работа още през пролетта.

Мед

Медът

Ценен нектар

Основните източници на храна за пчелите са цветният прашец, нектарът и медът. Цветният прашец е богат напротеини, а нектарът осигурява широка гама отзахари; затова те са добриизточници на енергияв краткосрочен план. Пчелитесъбиратнектара, който се пренася вклетъчните гнездана кошера, където преминава през процес навентилацияиизпаряване, за да се превърне накрая в мед.

Медът е основен източник на храна за пчелите, особено за домашните пчели. Медът е източник на храна, богата на енергия, захари и въглехидрати. Медът не се разваля и може да се съхранява в кошера. Теоретично той може да се съхранява завинаги, тъй катобактериитеигъбичкитене могат да се развиват в него. Това означава, че медът е идеален източник на храна за зимата, когато запасите от нектар и прашец са оскъдни. За да ви дадем представа за трайността на меда, в гробниците на някоифараони е бил открит годен за консумация мед.

Медът е от съществено значение за пчелите, защото през зимните месеци те трябва да поддържат жива и дабръмчатеднаколонияот около 10 000 пчели. Пчелите и осите, от друга страна, оставят колонията си да умре и позволяват да оцелее самокралицата, което им позволява да произвеждат големи количества мед. Домашните пчели се нуждаят от най-малко 20 до 30 паунда мед, за да преживеят една средна зима. Често се произвежда допълнително количество мед, за да се справи с естественатахищничество. Ето защо те са идеални за<отглеждане от човека, особено ако метеорологичните условияса идеални през летните месеци.

Банер чанта с презрамка пчела

Колко мед произвежда една пчела?

Една работлива пчела произвежда една дванадесета отлъжицакафе през целия си живот (който може да продължи от 36 дни през лятото до 3-4 месеца през зимата). Това се равнява на 12 пчели, които произвеждат тази една супена лъжица. Вкусна лъжичка мед, смесена совесена кашаилисмути, може да развеселизакуската, но отделете малко време при всякахапка, за да оцените неподражаемата всеотдайност на тези малки насекоми!

Предимствата на меда

Медът има многопредимствазаздраветои се използва за лечение на многозаболяванияот хилядолетия. Ето някои от тях.

  • Медът е полезен закръвта
  • Медът е по-безопасен от захарта
  • Медът е полезен за практикуващитейога
  • Медът еантибактериалениантисептичен.
  • Медът е енергиен продукт
  • Медът помага захраносмилането
  • Медът се бори синфекциитена кожата и<силна>скалпа
  • Медът помага на децата да<силна>спят

Пчели върху восък

Всички пчели произвеждат мед?

Видове пчели

Кошерът на медоносните пчели се състои отцарица, стотици търтеи и хилядиработнички.

Работническата пчела

Работничките пчели представляват 99% от популацията на кошера и вероятно са единственият вид пчели, които сте виждали. Всички те саженскии вършат почти цялатаработав кошера. Работничките пчели живеят около 45 дни и задачите, които изпълняват, зависят от възрастта на работничката пчела.

Работническата пчела е отговорна захраненетона ларвите, грижата за кралицата,почистванетона кошера,контролана<температуратана кошера,събираиподготвяхраната,пазиподслонаи да изработвапчелни пити.

Работната пчела притежавабодлив жило, за да се защитава и да защитава кошера. Когато работническата пчела е принудена да използва жилото си, то се забива в кожата на жертвата. Когато тя се опитва да се отдалечи от жертвата, жилото остава закрепено към торбичката с, който продължава да изпомпва отрова, докато се изпразни. В резултат на това работническата пчелаумира.

Краката/strong>на работническата пчела са снабдени със специалничетка, всяка от които е предназначена за изпълнение на различни задачи, катоизчеткванена прашец оточите, почистване на<силни>антените,<силно>избърсванена<силен>прахот<силни>крилатаи<силно>опакованетонацветния прашецвърху задните крака. Друга адаптация на работническата пчела са двечелюстис форма на лъжица, които се движат хоризонтално, за да събират цветния прашец и да дъвчат восъка. Под корема има восъчни жлези, които се използват за изграждане нагнездотона пчелите и за запушване на клетките на пчелния кошер.

Трънната пчела

Тръните са единствените мъжки екземпляри в пчелната колония. Те имат само една цел – да се чифтосватс пчелните майки от други кошери. Те живеят около два пъти по-дълго от работничките пчели, или около 90 дни.

Медоноснитепчелитъртеи имат голямокръглотялои големи очи; те също нямат жило. Те не се хранят сами, когато са гладни, а изваждатезика сии чакат работническата пчела да ги нахрани.

Мъжките пчелиживеят в кошерите само през пролетните и летните месеци, когато колонията преминава в режим наоцеляване; през зимата те напускат кошера. Трънчетата напускат кошера заедно с новите кралици и се насочват към зоните за сдвояване<, където най-бързите търтеи улавят кралиците. След като търтеят се чифтоса, той умира. Останалите търтеи умират, когато храната за зимата се изчерпи.

Банер портмоне от кожа с пчела

Кралицата

Всяка кошера има кралица, която емайкана цялата кошера. Тя е единствената женска, която може да се чифтосва, и през пролетта и лятото може да снесе 1500яйцана ден. Преди да снесе яйцата, кралицата проверява всяка килийка на пчелния кошер, за да се увери, че работничките я почистват добре.

Кралицата на медоносните пчели има дълъгкореми малки крила и е много по-голямаивлияятна поведението на колонията.

За да се създадат кралици, се излюпватларви, които вместо да се хранят с нектар и прашец, се хранят с пчелно млечице. Пчелното млечице е изключителна храна, богата нахранителни вещества, която се произвежда вглаватана работничките пчели, които се грижат за ларвите. Пчелната кралица живее около пет години, което е значително по-дълго от другите пчели в колонията. Смята се, че това се дължи на факта, че нейнатадиетасе състои изцяло от пчелно млечице, което води до човешкото убеждение, че пчелното млечице може да удължи живота.

Веднага след като новите пчелни кралици сераждат, теубиватвсички други развиващи се кралици в кошера. Щом се развият достатъчно, те напускат кошера, за да се чифтосат иосноваватсвоя собствена колония, обикновено след 5 до 12 дни. Те се чифтосват с повече от дузинатрънив рамките на три дни, преди да се върнат в кошера, за даотложатяйцата си. Кралиците никога повече не напускат кошера, освен ако не трябва да намерят новдом, което обикновено правят, след като създадат нова пчелна кралица.

Мед

Медът е повръщано от пчели?

Идеята, че медът е „повръщано от пчели“, идва от факта, че пчелите дъвчат и изплюват нектара, преди да го превърнат в мед. Повечето хора са съгласни с тазихипотеза, тъй като става въпрос за вещество, което слиза в хранопровода, след това в втория стомах, преди да бъде изхвърлено, което е случаят с повръщаното.

Въпреки това, това е по-скоротехническиподход към тази хипотеза. Тук трябва да се направиразграничениемеждурегургитациятана пчелите и повръщаното набозайниците, като се основава на факта, че нектарът и медът, обработени от пчелите, никога не влизат в пряк контакт с храната, която се обработва или се предполага, че се обработва по „храносмилателен“ начин каквато е храната в стомаха на бозайниците.”

Мястото, където пчелите съхраняват нектара, е като втори стомах, но то никога не се използва за храносмилане на храната при медоносните пчели. Напротив, единствената му цел е дасъдържанектара.

Пчела

Как прашецът се превръща в мед?

Производството на мед епроцесот няколко етапа, както можете да си представите. Нека проследим стъпка по стъпка пчелите, които произвеждат тази ценнахраназа колонията.

Етап 1: Работничките пчели събират нектар

Когато работничката пчела намери свояизточник на нектар, тогава започва нейната работа! С помощта на хоботчето си тя изсмуква нектара отцветята<, като често посещава повече от 100 цветя по време на едно пътуване за събиране на нектар.

Нектарът, заедно с малкослюнкана пчелата, се съхранява в специален мехур, нареченмеден стомах. Щом меденият стомах се напълни, работническата пчела се връща в кошера, за да остави товара си.

Етап 2: Работничките пчели предават нектара на домашните пчели

След като се върнат в кошера, пчелите, наречени домашни пчели, чакат завръщането насъбирачките. Работничките предават нектара на пчелите, които ги чакат, за да могат да започнат процеса напроизводствона мед. Когато нектарът бъдесмилати предават от една пчела на друга,ензимитепроменят неговотоpHи другихимичнисвойства.

На този етап сместа от нектар и ензими съдържа твърде многовода, за да бъде съхранявана през зимата. Пчелите трябва да се опитат да ядехидратират.

Етап 3: Пчелите дехидратират меда

Част от водата се отстранява от меда, когато той преминава от пчела на пчела. Но пчелите използват и два други метода, за даизсушаванена меда. Първо, теразстилатмеда върху пчелната пита. Този процес увеличаваповърхносттаи позволява по-голямо изпаряване на водата.

Пчелитеразмахваткрилата си близо до меда, за да увеличатпотокавъздух и да изпарят още повечетечност. В крайна сметка медът ще има водно съдържание от около 17 до 20%, спрямо 70% преди това. Пчелите наистина работят за храната си!

Банер златни обеци с пчели

Етап 4: Пчелите покриват пчелния мед с пчелен восък.

Последната стъпка в процеса на производство на мед е съхранението. Медът се съхранява в клетките на кошера, където остава, докато пчелите са готови да гоизползват. За да остане медът свеж, всяка клетка се покрива с пчелен восък. Производството навосъке другинтересенпроцес.

Мнозина от нас приемат меда за даденост. Просто отиваме в магазина и купувамевкусенместен мед, за даго опитаме. Рядко се замисляме за времето, което е необходимо за производството на мед. Следващия път, когато добавите няколкокапкимед къмтостаиличая, благодарете на стотиците пчели, които са направили всичко това възможно!

Пчели, които произвеждат мед

Пчелен восък

Знаете ли, че всичко, което прави пчелата, еполезнопо един или друг начин? Разбира се, всички знаемползитеиприложениятана меда. Но пчелите не спират дотук! Те произвеждат и други жизненоважни ресурси, които могат да бъдат използвани от хората: пчелен прашец,пчелно млечицеи пчелен восък. Пчелният восък може би не привлича толкова вниманиеколкото медът, но играе важна роля вуспехана колонията.

Ако все още не сте се досетили, пчелите водят многоподреден. Всяка от тях имасвоятароля в колонията, включителномедоносните пчели, събирачките,чистачкитеи дори самата кралица. Затова е логично, че технитедомовеса също толкова добре планирани и функционални, колкото самите пчели. Кошерите им се състоят от миниатюрниклеткис форма нашестоъгълник, които са перфектно проектирани, за да осигурят максимално пространство засъхранение, като използват минимално количество пчелен восък.

Какво е пчелен восък?

Пчелният восък е основниятсъставначаст от кошера. Пчелите от рода Apis го произвеждат, за да изградят шестоъгълните пчелни пити, където пчелите живеят, работят, отглеждатмалките сиисъхраняватрезервите си от храна. В естествената си форма пчелният восък е бял или прозрачен. Той придобивазлатистиясветълцвят, който свързваме с пчелния восък, когато е оцветен от цветен прашец илипрополис.

Пчелният восък се състои от около 300съединения. Неговият състав може да варира леко в зависимост от мястото, където живеят пчелите. Работничките пчели са отговорни за производството на пчелен восък. Те иматжлезив долната част накорема си, коитосекретиратвосък под формата на тънки листове, нареченилюспи. Нека проследим една от работничките пчели в процеса на производство на пчелен восък!

Банер пръстен златна пчела

Как пчелите произвеждат восък?

Първата стъпка започва, когато работническата пчела напусне кошера, за да търси прашец и нектар. Тези пчелипредаватнектара и меда на други пчели, коитоги консумиратпреобразуватв восък. Пчелите се нуждаят от големи количества нектар, за да произвеждат восък. Всъщност, една пчела трябва даизядешест до осем паунда мед, за да произведе един паунд пчелен восък!

След като захарта се превърне в восък, пчелите започват да го секретират чрез специални жлези. Восъкът първо се появява под формата на малкилюспи, но сеобработваиформираот другите пчели по удивителен начин. Пчелите образуватверигаи прекарват секретирания восък по веригата. Всяка пчела поредно дъвче восъка, за да го направигъвкавигъвкав.

След като восъкът достигне идеалното състояние, пчелите могат да започнат да строят шестоъгълните пчелни пити. Питите се пълнят с мед и се покриват с восък, за да се предотврати загубатана влага.

Как се получава пчелният восък?

Повечетопчелариполучават пчелния восък откапачетатаот восък, които покриват всяка пчелна пита. С помощта нанож, пчеларят отстранява капачетата, събира ги и след това гиразтапя, за да отдели восъка от остатъчния мед. Тъй като восъкът е по-лек от меда, той изплува на повърхността. Пчеларят отстранява горния слой восък и го оставя да изстине, за да се превърне в твърда маса пчелен восък.

Предимствата на пчелния восък

Както всичко, което произвеждат пчелите, пчелният восък притежава определенисвойства, които го правят много<полезнив дома. И тъй като това е естествено вещество, много хора предпочитат продуктите за<поддръжка<,<красота<и<благосъстояние<съдържащи пчелен восък пред тези, които съдържат неизвестни и потенциалноопасни химикали. Пчелният восък е ценен от хора по целия свят заради своитеподхранващиилечебни свойства. Пчелният восък е полезен, защото:

  • Запечатвахидратацията, което го прави фантастично средство засуха кожасуха.
  • Съдържаантиоксиданти, които придават на кожатасияенисияен.
  • Действа като уплътнител, който предпазва кожата оттоксинивредниза околната среда.
  • Защитавакожата, като й позволява дадиша.
  • Имапротивовъзпалително действиеи може да помогне за лекуването наразрезиисинини.
  • Съдържавитамин А, който спомага заклетъчната регенерация

Пчела, която събира нектар от цвете

Заключение за медоносните пчели

Как обичате да ядете мед? В смути?Намазанвърху препечен хляб? Като сироп върхупалачинки? Тазисъставкапревръща всяка сладост в нещо по-специално и е толкова естественовкусна, че без съмнение бихте изяли цялатачудоот мед за секунди. Най-впечатляващото е, че всичко това е плод на целия живот на едномикроскопично, но невероятноталантливо: пчелата.

Медът е вкусен и питателен, в това няма никакво съмнение! Животът на медоносните пчели е посветен на поддържането на колонията. Всяка пчела има роля, която трябва да изпълни, за да може колонията дапросперира.Производствотои съхранението на мед са един от начините, по които пчелите осигуряват успеха на кошера. Ние смятаме, че процесът на производство на мед еневероятен! А вие какво мислите? Споделете ни в коментарите! Преди да си тръгнете, прочетете и статията ни за пеперудите!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *