В неделя, 4 април, ще празнуваме Великден и със сигурност победата в нашето търсене на шоколадови яйца , скрити в нашите градини (или в апартаментите ни, което също става). Френците са големи консуматори на яйца, тъй като изяждат 217 на година!
Що се отнася до шоколадовите яйца, всяка година се продават не по-малко от 4000 тона. Но знаете ли наистина всичко за яйцата и традициите, свързани с тях по време на Великия пост ? Това е повод да се върнем към една от най-често консумираните храни, независимо дали е от шоколад или не! 
Какво е яйце?
Яйцето е един от най-завладяващите процеси, до такава степен, че прилича на магия. Кокошката снася по едно яйце на ден и не се нуждае от петел за това. Всъщност повечето ферми за кокошки носачки не притежават петел и затова предпочитат безбрачието. В този случай яйцето ще бъде стерилно. По време на образуването му, овоцитите на кокошката се развиват и след 10 дни се превръщат в жълтък. След преминаване през канал, наречен яйцепровод, около него се образува белтък, и то само за няколко часа.
Що се отнася до черупката , тя се образува благодарение на действието на калция , съхраняван в костите и червата на кокошката. Добре хранена кокошка означава по-здрава черупка! Така яйцето придобива своята яйцевидна форма и се минерализира с калциеви кристали . Тази минерализация е една от най-бързите в живия свят! 
Как да изберем добро яйце?
Не всички яйца са еднакви, затова е важно да обръщате внимание на произхода и условията на отглеждане на кокошките. За да направите това, е необходимо да погледнете кода на яйцето, който се намира върху черупката. Първата цифра показва къде е отглеждана кокошката: 0 за отглеждане на открито, 1 за отглеждане в промишлена сграда с достъп до пасище, 2 за отглеждане в промишлена сграда без достъп до открито, но с естествена светлина, и 3 за отглеждане в промишлена сграда с изкуствена светлина без достъп до пасище.
Следващите 2 букви показват произхода на яйцата, а последните цифри показват номера на фермата за проследяемост. Тъй като Франция е най-големият производител на яйца в Европа , френските яйца са преобладаващо на националния пазар.
Следейки тези показатели, можете да научите повече за качеството на вашите яйца, тъй като обозначенията, които се срещат върху кутиите, като „пресни яйца”, „яйца от ферма ” често са подвеждащи и не означават много. Освен това, Label Rouge е допълнителна информация за качеството на вашите яйца. Всъщност, кокошките, отглеждани под този етикет, обикновено се ползват с по-добри условия на отглеждане. Освен да знаете как да избирате яйцата си, сега е време да ви дадем няколко факта за тях, които със сигурност ще ви помогнат да спите по-спокойно! 
5 неща, които трябва да знаете за яйцата
Яйцата са полезни за здравето
Известно е, че яйцата са богати на протеини, но те съдържат и антиоксиданти, витамини А, В12 и D, както и 9 аминокиселини, които допринасят за доброто здраве на тъканите и клетките в организма. Консумацията на яйца укрепва косата и ноктите и поддържа мускулите.
Яйчната черупка е пореста
Това е основната причина, поради която тя абсорбира миризмите на други храни. Вкусът на яйцата също може да се промени, затова е важно да ги съхранявате в специалната кутия за яйца.
Не всички яйца са с един и същ цвят
Цветът на черупката зависи от породата на кокошката. Има яйца във всички цветове: кафяви, бели, зелени, с други думи, във всички цветове на дъгата. Ето защо във Франция се срещат по-скоро бежови яйца, докато в САЩ те са по-скоро бели. Отсега нататък ще обръщате повече внимание на този детайл, когато пътувате!
Никога не мийте яйцата
Защитната бариера върху черупката се отстранява при контакт с вода и може да доведе до риск от заразяване. Отново в САЩ (определено!) яйцата трябва да се съхраняват директно на хладно, защото се мият при продажбата.
Потопете яйцето в чаша с вода, за да разберете дали все още е годно за консумация
ако е свежо и потъва, трябва да го консумирате бързо ако е в средата на чашата, и накрая, ако плава, то вече не е годно за консумация. Сега, когато знаете всичко за яйцата, нека се насочим към шоколадовите яйца. 
Древните корени на великденското яйце
Произходът на великденското яйце датира от древността, когато по време на Великия пост е било забранено да се ядат яйца. Яйцата, снесени от кокошките, се съхранявали до Великден, когато след като били благословени и боядисани, се раздавали на децата. Египтяните и персите ги боядисвали, за да символизират обновлението на живота, докато в древна Галия друидите ги боядисвали в червено, за да почетат слънцето. След това, през 9 век, католическата църква също забранила консумацията на яйца, излишъците, снесени от кокошките, били украсявани с декорации, които днес познаваме толкова добре.
Накрая, през 17-ти и 18-ти век, в княжеските дворове яйцата са богато украсени и се подаряват с изненади, за да съблазняват. Луи XV дори подарил едно огромно яйце на любовницата си Мадам дю Бари, която открила вътре статуетка на Купидон! 
Защо кокошето яйце се превърна в шоколадово…
Все още не е известно кога е възникнала идеята за създаването на шоколадови яйца. През 17 век обаче в Елзас започват да пробиват яйцата от едната страна и да ги изпразват, за да ги напълнят с шоколад.
Едва през 19 век се появяват яйцата, изцяло от шоколад , благодарение на новите техники за обработка на какаовата паста и появата на специални форми, които позволяват да се получат тези яйцевидни форми. Днес шоколадовите яйца се продават в големи количества и могат да се намерят във всички форми, вкусове и цветове. Те вече нямат много общо с тези на кокошките, но продължават да радват малките и големите !
А кокошката в цялата тази история?
Няма съмнение, че на 4 април заекът (в блога има статии за това животно с големи уши) ще се съревновава с кокошката, тъй като той ще се занимава с доставките, въпреки вечерния час. Като символ на плодородието и любовта, той естествено е свързан с празника Великден от християните. До такава степен, че се стигна дотам, че да си представим, че заекът раздава яйцата, за сметка на нещастната кокошка.
Тя обаче полага много усилия. Докато през 1900 г. една кокошка снасяла средно 80 яйца годишно, днес броят им надхвърля 300 годишно за кокошките, отглеждани в батерии ! Основната причина за това е генетичната селекция, създаването на хибридни кокошки носачки , но също и промените в храненето й.

Морфологията на кокошката се променя
Интензивното отглеждане на птици напълно промени света на домашните птици, дори и физически. Днес кокошките имат морфология , която е напълно различна от тази на техните предци, както по отношение на скелета , който е прекалено голям, така и по отношение на химичния състав на костите , или дори по отношение на генетиката като цяло. Те са и по-едри, но в резултат на това живеят по-кратко: докато дивият петел има очаквана продължителност на живота между 3 и 11 години, кокошките носачки живеят само една година!
Изглежда, че е от съществено значение да преосмислим начина, по който консумираме яйца, като се запознаем с съдбата на тези пернати дами . Например, като намалите консумацията си на яйца, ще можете да гледате кокошките в двора си без да се чувствате виновни! Предпочитайте шоколадовите яйца пред тези на нашите приятелки, като същевременно избегнете кризата на черния дроб.
Ето, сега знаете всичко за кокошките и техните ежедневни подаръци. Великден вече няма никакви тайни! Вие, любители на яйцата и кокошките, истински или шоколадови, разбирате мястото и значението, което те заемат в нашия живот. От поколение на поколение, предаването на тези ценности към нашите пернати приятели означава да продължим тяхното съществуване и да се насладим още повече на вашата (великденска) колекция от яйца. И не забравяйте, веднъж кокошка, винаги кокошка!