Биологичното земеделие е метод на земеделие без химикали. То се фокусира върху подобряването намикробиологиятакато средство за увеличаване нарастежана растенията и постигане надобив.
I. Какво включва биологичното земеделие?
Биологичното земеделие включва (но не се ограничава до)
- биологичното земеделие, което всички познаваме
- биодинамичното земеделие
- устойчивото земеделие
- естественото последователно земеделие

Какво по-хубаво от добри биологични моркови?
a. Какви са ползите?
Биологичните методи на земеделие са устойчив начин за производство напитателнипродукти с висококачествобез използване на големи количества конвенционални торове и пестициди и без генетична модификация.
б. На какво се основава?
Биологичното земеделие се основава главно на използването накомпостаеробнииинкулаторитечности,биотори други органични добавки, както и на добри техники за управление за подобряване на почвата.
Биологичното земеделие работи с системи ипроцесиестественипроцеси за подобряване на почватаоптимално,здраветона растенията и животните, като същевременно се включват най-добрите „конвенционални” селскостопански методи за поддържане на нивата на производство и качество.
Накрая, тя също така търси резултати в областта на хранителното хранене и подобряването на здравето на екосистемите.
II. Защо биологично земеделие?
Прогресивните земеделски производители по целия свят търсят алтернативи на настоящите си практики, по-специално на нарастващата си зависимост от пестициди, хербициди, изкуствени торове и други добавки на солна основа.
a. Алтернатива на конвенционалните методи?
Биологичното земеделие е една от тези алтернативи. То представлява жизнеспособен метод за производство на висококачествени хранителни продукти. Биологичният подход се основава на това, което е измеримо.
Биологичният подход към земеделието се основава на измерване на микробния живот в почвата, след което се прилагатмикроби,хранителни вещества, компост, от които почвата се нуждае, за да възстанови баланса си.
б. Разбиране на цикъла на сукцесия Важна част от този подход е разбирането на цикъла на сукцесия на почвата. Съотношението между гъбичките и бактериите е различно в различните видове екосистеми, така че оптималното съотношение зависи от това, което се отглежда.Благодарение на тези познания, компостите, компостните чайове и програмите за добавки за почвата могат да бъдат адаптирани към конкретната площ на терена и желаната култура или дървесен вид.
III. Какво да направим, за да имаме почва с добро качество?
- Балансиране наминералитев почвата чрез научни тестове за микробиологична активност и химичен анализ.
- Прилагане наподобрителиза подобряване наструктурата, биологията и достъпността на хранителните елементи в почвата.
- Прилагане нахранителнаи биологична обработка на семената за оптимизиране на кълняемостта.
- Инжектиране на течност за хранене и жива биология.
- Прилагане на листно хранене (не само азот) с биология за увеличаване на потенциала за добив и качество, като същевременно се намалява рискът от паразити и болести.
- Прилагане на специфични гъби върху растителни остатъци за увеличаване на въглеродното съдържание на почвата и наличните хранителни елементи. Подобряване на естествената плодородност на почвите
Наличността нафосфорикалция, както и наличието на активна и разнообразнамикробна популацияв почвата, са от съществено значение за поддържането на високопродуктивен и устойчив растеж на растенията.
Конвенционалните селскостопански практики и управление, като непрекъснатото отглеждане, прекомерната зависимост от пестициди и хербициди или прекомерното използване на конвенционални торове, възпрепятстват достъпността на тези хранителни вещества и оказват негативно влияние върху размера и разнообразието на микробиологичната популация в почвата.

IV. Разбиране на естествената плодородност на почвите
Биологичното земеделие се основава на научни принципи и здрав разум. Важно е да се осъзнае, че микробите са в основата на всички системи заселскостопанско производство. Много земеделски производители вече знаят колко важни самикробитеза храненето напреживни животни.
a. Бактериите играят решаваща роля
Друг пример е ролята набактериитеRhizobiumкоито спомагат за фиксирането наазотав бобовите растения. Производителите трябва да разберат естествените процеси, които протичат в стопанството им, и да се научат да търсят индикаторите, които позволяват да се идентифицира липсата на микробна активност – и нейното очевидно въздействие върху наличните хранителни вещества зарастениятаиживотните.

Насекомите, болестите и плевелите са такива индикатори. Конвенционалното управление изисква тези паразити да бъдат елиминирани с помощта на пестициди.
б. Защо биологичното земеделие е по-ефективно?
Биологичното земеделиеима за цел да се бори спричинатаза тези проблеми, а не с техните симптоми. За да се максимизирахранителната стойностна растенията, а оттам и на добитъка, е необходимо да се създадепроцъфтяващаиустойчивав самата почва.
В повечето обработваеми и пасищни почви размерът и разнообразието на хранителната верига в почвата днес са недостатъчни, за да осигурят самодостатъчна плодородност и растителна хранителна стойностна необходимите нива на производство. Това не само намалява количеството органична материя, превърната в хумус, и микробната активност с течение на времето, но също така се отразява на способността на почвата да задържа вода.
Например, се счита, че увеличението на хумуса с един процент може да позволи на почвата да задържи 80 000 литра вода повече на хектар. Прилагането на микробни хранителни вещества, като ферментирали течни култури, върху голата земя или листата помага за установяването на процъфтяваща и устойчива микробна популация в почвата.
c. Повече бактерии за по-добра естествена плодородност
Чрез подобряване намасатаиразнообразиетона микробитена почвата, производителите могат да подобрятестествената плодородностна почвите си. В замяна на това се увеличава количеството хранителни вещества, достъпни за растенията и следователно за добитъка.
Акосистемата е балансирана, хранителната мрежа на почвата също ще допринесе за поддържането на задоволителноpHв почвата. Чрез подобряване на микробиологичната маса и разнообразие на почвата, производителите могат да подобрят естествената плодородност на почвите си. В замяна на това се увеличава количеството хранителни вещества, достъпни за растенията и следователно за добитъка.
V. Биологичното земеделие – голямо предизвикателство?
Биологичното земеделие представляваголямо предизвикателствоза конвенционалното мислене. (Въпреки това, много австралийски земеделски производители вече успешно са интегрирали принципите на биологичното земеделие в своите стопанства, но повечето производители трябва да го видят на практика, преди да могат наистина да го разберат).

VI. Как да започнем да практикуваме биологично земеделие?
Много фермери, които са посещавали нашите курсове и форуми, ни задават този въпрос: „Откъде да започна с биологичното земеделие? Отговорът на този въпрос е сложен и различен за всяко земеделско стопанство, но за да го обобщим, препоръчваме следното:
Имайте предвид, че здравето на вашите растения и добивът от вашите култури зависят от здравето на вашата почва.
- Балансирайтеминералите в почвата, за да подпомогнетеживотав почвата,структуратана почвата,растителната продукцияиздраветона животните.
- Анализирайтепочвата си, за да определите каквосъдържа.
- Увеличете съдържанието наорганични веществаихумусв почвата си, като използватемулчиране, зелено торене и компостиране или чрез ротационно паша.
- Използвайтекомпост, тестванотнезависима организациянезависим. Малко доставчици на компост разбират, че компостът трябва да се произвежда при строго управление и да съдържа голям брой полезни микробиологични видове.
- Помислете за методи на управление, които позволяват да се увеличи полезният живот на почвите, катопротозои,гъбииземни червеи.
- Прилагайтекомпостс добро качество и другидобавкиза почвата, които подобряватстимулантитеза живота на почвата.
- Посетете земеделски производители, които успешно практикуват биологично земеделие и основават решенията си на научни доказателства и на това, което се вижда на повърхността.
- Преосмислете и адаптирайте вашата програма за използване на химикали: постепенно премахнете вредните торове, хербициди и пестициди, доколкото е възможно.
- Учебници и друга информация, които насърчават методите на биологичното земеделие.
- Участвайте във форуми и курсове, които насърчават биологичното земеделие, особено когато има казуси за малки и големи стопанства.
- Потърсете услугите на консултант по биологично земеделие, който е запознат с микробиологичните общности в почвата и тяхното значение за производителността и дългосрочната устойчивост.
- Присъединете се към група за изучаване на биологичното земеделие. В тези групи ще получите подкрепата и приноса на ваши колеги земеделски производители, които също са решили да поемат по пътя на биологичното земеделие. Именно в тези групи се повдигат и разглеждат въпроси, свързани с практическото приложение.
- Свържете се с лаборатория за анализ и консултация относно биологията на почвата.
- Балансирайте минералите в почвата, за да подобрите почвения живот, структурата на почвата, растителната продукция и здравето на животните.

